Seuran vuosijuhlaa vietetään perinteiseen tapaan Pyhän Henrikin muistopäivänä, 19.1.2023 klo 16.30, Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6 Helsinki, Sali 505. Tilaisuus on kaikille avoin, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.
Tilaisuutta on mahdollista seurata myös etäyhteydellä. Suoratoiston linkki https://helsinki.zoom.us/j/64870750320?pwd=ZEhxS3N5aFJydm1NSDlzaXJrcTl6Zz09
Meeting ID: 648 7075 0320; Passcode: 220118
Vuosijuhlaesitelmän pitää Åbo Akademin kirkkohistorian professori Päivi Salmesvuori aiheesta Matti Kurikka (1863–1915) ja uskonto. Esitelmässään Salmesuori pohtii toimittaja ja työnväenaktivisti Matti Kurikan suhdetta kirkko-instituutioon ja miten hän sijoittui esoterian kenttään.
Juhlassa julkistetaan myös SKHS:n gradupalkinnon saaja sekä Vuosikirja 2022 Uskonto ja arjen historia, jota jaetaan jäsenille vuosijuhlassa.
TT Petra Kuivalan, ja TM Annaleena Sevillanon toimittama vuosikirja Uskonto ja arjen historia sisältää seuraavat tutkimusartikkelit:
Sini Mikkola & Päivi Räisänen-Schröder: Reformaatioajan kirjeenvaihto ja eletty uskonto: Tapaustutkimuksena Elisabeth von Braunschweig-Lüneburgin (1510–1558) kirjeet
Niko Huttunen: Stefan Löfvingin uskonnollinen maailma: sotilaan eletty uskonto 1700-luvulla
Reetta Kallanne: Uskonto keskitysleirillä: Suomalaisen hengellisen toiminnan ja uskonnollisen diskurssin roolit inkeriläisten parissa Kloogan keskitysleirillä toisessa maailmansodassa
Hannu Mustakallio: Maallikkosaarnaajana pappien rinnalla. Saarnalupatutkinnon suorittaminen Kuopion–Oulun hiippakunnassa vuosina 1911–1939
Esko M. Laine: ”Viattomien lasten pelastamiseksi ja isänmaan hyväksi”. Papit, lukkarit sekä papinpuolisot isorokkorokotusten alkuvaiheessa 1803–1807
Vuosijuhlaillallista vietetään vuosijuhlan jälkeen, noin klo 19.30 alkaen, ravintola Sunnissa, Aleksanterinkatu 26, 2. krs. Omakustanteinen illallinen on kaikille seuran ystäville avoin juhlatilaisuus.
Sitovat ilmoittautumiset illalliselle tulee lähettää to 12.1. mennessä sähköpostitse osoitteeseen info@skhs.fi.
Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa menu-valinta sekä mahdolliset erityisruokavaliot. Osallistumisen peruminen on mahdollista to 18.1. saakka, minkä jälkeen peruutuksia ei oteta enää vastaan.
Illallisella on kolme menuvaihtoehtoa:
Aleksanterin menu: 53 €
Tattari ”risotto” paahdettua selleriä ja omenaa
Paistettua nieriää, maa-artisokkapyrettä ja sahramivoikastiketta
Cremé brule ja kompottia grillatusta persimonista
Keittiömestarin menu: 54€
Pintakypsennettyä taimenta, marinoitua fenkolia, kyssäkaalia ja savumuikkumajoneesiä
Poron ulkofilettä, mustajuuri-perunapyrettä, paahdettuja juureksia ja timjamikastiketta
Mustikkaa, jogurttia ja valkosuklaata
Sofia menu: 47 €
Kuohkea kastanja-herkkutattikeitto
Savustettua raita- ja keltajuurta, papupyrettä, mustakaalia ja macadamia pähkinää
Vegaaninen sitrusmarenkitartaletti